• Gratis verzending vanaf €250,-
  • Orderkorting
  • Actuele voorraadindicatie
  • Voor 15:00 besteld, morgen geleverd
Industriële Magneten

Magneten

Industriële magneten spelen een essentiële rol in uiteenlopende processen, van fabricage en assemblage tot recycling en materiaalbeheer. In het Elesa+Ganter assortiment kan je verschillende soorten magneten vinden: Spanmagneten, Houdmagneten, Ruwe magneten en overige magneten. Met spanmagneten bedoelen we magneten als deel van een verbinding en/of bevestiging. Houdmagneten zijn bedoeld voor het ophangen en vasthouden van bijvoorbeeld papier in een industriële omgeving of op kantoor. Ruwe magneten zijn onbewerkte magneten.

In de webshop vind je verschillende magneten van lichte tot extra houdkracht. Voor een advies op maat neem contact met ons op.

Filter

Magneten

EG_GN_52_1

GN 52.1

Staafvormige magneten

EG_EN_GN_55_1_COMBI

GN 55.1

Onbewerkte magneten

EG_GN_50_6_COMBI

GN 50.6

Schijfmagneten

EG_GN_60

GN 60

U-magneten

GN 55.2

GN 55.2

Onbewerkte magneten

EG_GN_50_2

GN 50.2

Schijfmagneten

EG_GN_50_1

GN 50.1

Schijfmagneten

EG_GN_54_1

GN 54.1

Staafvormige magneten

EG_GN_62

GN 62

U-magneten

EG_GN_55_3

GN 55.3

Onbewerkte magneten

EG_GN_54_2

GN 54.2

Staafvormige magneten

EG_GN_52_2

GN 52.2

Staafvormige magneten

EG_EN_GN_55_4_COMBI

GN 55.4

Onbewerkte magneten

EG_GN_50_25

GN 50.25

Schijfmagneten

EG_GN_52_3_COMBI

GN 52.3

Staafvormige magneten

EG_GN_50_3

GN 50.3

Schijfmagneten

EG_GN_70_COMBI

GN 70

Onbewerkte magneten

EG_GN_50_4_COMBI

GN 50.4

Schijfmagneten

EG_GN_52_4

GN 52.4

Staafvormige magneten

EG_GN_70_1

GN 70.1

Onbewerkte magneten

EG_GN_70_2

GN 70.2

Onbewerkte magneten

EG_GN_50_45_COMBI

GN 50.45

Schijfmagneten

EG_GN_52_5

GN 52.5

Staafvormige magneten

EG_GN_50_5

GN 50.5

Schijfmagneten

EG_EN_GN_52_6

GN 52.6

Staafvormige magneten

GN 7080

GN 7080

Onbewerkte magneten

EG_GN_57_2_COMBI

GN 57.2

Staafvormige magneten

EG_GN_4470_COMBI

GN 4470

Staafvormige magneten

EG_GN_57_1_COMBI

GN 57.1

Staafvormige magneten

EG_GN_51_8

GN 51.8

Schijfmagneten

GN 57.3-A

GN 57.3

Staafvormige magneten

EG_EN_GN_50_8

GN 50.8

Schijfmagneten

GN 7090

GN 7090

Onbewerkte magneten

EG_GN_51_2

GN 51.2

Schijfmagneten

EG_GN_56

GN 56

Staafvormige magneten

EG_EN_GN_5080_COMBI

GN 5080

Schijfmagneten

EG_GN_51_5

GN 51.5

Schijfmagneten

EG_EN_GN_5090_COMBI

GN 5090

Schijfmagneten

EG_GN_251_6

GN 251.6

Staafvormige magneten

EG_GN_913_6

GN 913.6

Staafvormige magneten

EG_GN_51_3

GN 51.3

Schijfmagneten

EG_GN_51_4

GN 51.4

Schijfmagneten

EG_GN_51_6

GN 51.6

Schijfmagneten

EG_GN_51_9

GN 51.9

Schijfmagneten

EG_GN_51_7

GN 51.7

Schijfmagneten

EG_GN_53_1

GN 53.1

Schijfmagneten

EG_EN_GN_53_2

GN 53.2

Schijfmagneten

GN 58

GN 58

Schijfmagneten

EG_EN_GN_53_3_COMBI

GN 53.3

Schijfmagneten

EG_EN_GN_53_4_COMBI

GN 53.4

Schijfmagneten

Magneten in Machinebouw: De Kracht van Magnetische Componenten

In de wereld van machinebouw spelen magneten een cruciale rol in tal van toepassingen. De eigenschappen van magnetisme en de variëteit aan magnetische componenten, waaronder staafmagneten en schijfmagneten, maken ze onmisbaar voor het optimaliseren van machines. In dit uitgebreide artikel zullen we dieper ingaan op de veelzijdigheid van magneten en hun toepassingen binnen machinebouw, waarbij we rekening houden met duurzaamheid en de verschillende materialen zoals staal, roestvast staal (rvs) en kunststof.

De Basis van Magnetisme

Om te begrijpen hoe magneten binnen de machinebouw worden toegepast, moeten we eerst een blik werpen op de grondbeginselen van magnetisme. Magnetisme is een natuurlijk fenomeen waarbij bepaalde materialen, zoals ijzer en nikkel, de eigenschap hebben om magnetisch te worden. Deze materialen kunnen zelf magnetische velden creëren, wat leidt tot aantrekking en afstoting van andere materialen. Dit vormt de basis voor de werking van magneten.

Diverse Soorten Magneten

Binnen machinebouw komen verschillende soorten magneten veelvuldig voor, waaronder staafmagneten en schijfmagneten. Deze magneten zijn verkrijgbaar in diverse groottes en kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Staafmagneten hebben een langwerpige vorm, terwijl schijfmagneten plat en rond zijn. Beide hebben unieke eigenschappen die hen geschikt maken voor specifieke doeleinden. Bijvoorbeeld, staafmagneten zijn ideaal voor toepassingen waarbij een lineaire trekkracht vereist is, terwijl schijfmagneten zorgen voor een gelijkmatige magnetische veldverdeling.

Magneetband

Naast staaf- en schijfmagneten, zijn er ook magnetische componenten zoals magneetband. Deze flexibele en aanpasbare vorm van magnetisme is nuttig in toepassingen waar continuïteit en flexibiliteit van het magnetische veld essentieel zijn. Magneetband kan eenvoudig worden gesneden en gevormd om aan specifieke behoeften te voldoen, wat het ideaal maakt voor diverse machineonderdelen.

Toepassingen van Magneten


Klemmen en Bevestigingen

Een van de meest voorkomende toepassingen van magneten in de machinebouw is het gebruik ervan als klemmen en bevestigingsmiddelen. Dankzij hun krachtige aantrekkingskracht kunnen magneten materialen stevig vasthouden. Dit is bijzonder handig in situaties waar traditionele bevestigingsmethoden zoals schroefdraad of magneethaken niet praktisch zijn. Hierdoor kunnen machines gemakkelijk worden gedemonteerd en onderhouden.

Transportbanden

Transportbanden zijn een ander gebied waar magneten van onschatbare waarde zijn. Door magneten in transportbanden te integreren, kunnen ze worden gebruikt om metalen voorwerpen uit een lopende productstroom te verwijderen. Dit is van groot belang in de productie- en recyclage-industrieën, waar efficiëntie en kwaliteitscontrole cruciaal zijn.

Sensoren

Magnetische sensoren maken gebruik van veranderingen in het magnetisch veld om beweging en positionering te detecteren. Deze sensoren zijn van vitaal belang in machinebouwtoepassingen waar nauwkeurigheid en precisie vereist zijn. Ze worden onder andere gebruikt in automatiseringssystemen, positioneringsapparaten en detectoren voor deuren en ramen.

Materialen in Magneten


Staal, Roestvast Staal (rvs) en Kunststof

Magnetische componenten kunnen worden vervaardigd uit verschillende materialen. Staal is een van de meest voorkomende materialen voor magneten. Stalen magneten hebben een sterke aantrekkingskracht en zijn betaalbaar. Roestvast staal (rvs) wordt vaak gebruikt in omgevingen waar corrosiebestendigheid belangrijk is, zoals de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast zijn er ook magneten gemaakt van kunststof, die nuttig zijn in toepassingen waar non-magnetisch gedrag en chemische bestendigheid vereist zijn.

Diverse Magnetische Materialen

Naast deze traditionele materialen zijn er ook geavanceerde magnetische materialen die specifieke eigenschappen bieden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Hard Ferrite (HF)

Hard ferrite, ook wel bekend als keramische magneten, zijn duurzaam en goedkoop. Ze zijn geschikt voor algemene toepassingen waar hoge temperatuurbestendigheid nodig is.

NdFeB (ND)

NdFeB-magneten, vervaardigd uit neodymium-ijzer-borium, behoren tot de krachtigste magneten die beschikbaar zijn. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waar een zeer sterke aantrekkingskracht nodig is, zoals in elektrische motoren en luidsprekers.

SmCo (SC)

SmCo-magneten, op basis van samarium-kobalt, zijn bestand tegen hoge temperaturen en behouden hun magnetische eigenschappen in extreme omgevingen. Ze worden vaak ingezet in lucht- en ruimtevaarttoepassingen.

Duurzaamheid en RoHS

Duurzaamheid is een groeiend aandachtspunt in de machinebouw. Veel magneten zijn nu RoHS-gecertificeerd, wat betekent dat ze voldoen aan de richtlijn betreffende het beperken van gevaarlijke stoffen. Dit is van cruciaal belang voor machinebouwers die zich inzetten voor milieubewuste en veilige productieprocessen.

De Rol van Zwaartekracht

Naast de magnetische eigenschappen van de componenten, spelen andere krachten zoals de zwaartekracht ook een rol in de machinebouw. Het juiste gebruik van magneten kan helpen bij het overwinnen van de zwaartekracht en het handhaven van de stabiliteit van machineonderdelen.

Onbewerkte Magneten en Maatwerk

Soms is het nodig om onbewerkte magneten aan te passen aan specifieke eisen. Fabrikanten kunnen magneten in verschillende vormen en maten leveren, en het is ook mogelijk om maatwerkoplossingen te verkrijgen. Dit biedt machinebouwers de flexibiliteit om magneten te integreren in hun projecten volgens hun unieke behoeften.

Conclusie

Magneten zijn een onmisbaar onderdeel van machinebouw en bieden talloze mogelijkheden om de efficiëntie en prestaties van machines te verbeteren. Met een breed scala aan magnetische componenten, materialen en toepassingen, is het essentieel om de juiste keuzes te maken voor specifieke projecten. Voor meer informatie en gepersonaliseerd advies raden we je aan contact op te nemen met onze verkoopafdeling. Onze experts staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te begeleiden bij het selecteren van de optimale magnetische oplossingen voor jouw machinebouwprojecten. Samen kunnen we de volledige kracht van magneten benutten en jouw projecten naar nieuwe hoogten tillen. Aarzel niet om vandaag nog contact op te nemen voor meer inzicht en oplossingen op maat.