Podoblock

Een paard luistert niet naar wat je zegt

Een röntgenfoto maken bij een paard? Daar komt veel meer bij kijken dan je denkt! Een paard luistert niet naar “Kun je je been gebogen houden in deze positie.” Ook zijn de eindgebruikers van het röntgenapparatuur geen technische mensen en werken ze met speciale handschoenen aan om röntgenfoto’s te maken. Hoe zorg je er dan toch voor dat er röntgenfoto’s gemaakt kunnen worden bij paarden? In deze klantcase lees je het verhaal van Alex Berends eigenaar van Podoblock. Hij vertelt over zijn uitdagingen tijdens het ontwikkelen van zijn producten en over de rol die Elesa+Ganter hierin speelt.

Alex en zijn collega werkten samen bij een paardendierenarts waar zij onder andere röntgenfoto’s bij paarden maakten. 10 jaar geleden richtten zij samen Podoblock op. Alex vertelt over het ontstaan van Podoblock. “Als je röntgenfoto’s maakt bij een paard gaat dit anders dan bij een mens. Je kan niet zeggen tegen een paard: “Hou je been in deze positie” of “Ga daar staan.” Als je aan een mens vraagt: “Kun je jouw elleboog gebogen houden?” Dan doe jij dit braaf. Een paard doet dit niet.”

“Wij hebben toen producten ontwikkeld waarmee dat wél kan. Een paard kan zijn been plaatsen in een ‘podoblock’ waardoor het been van een paard perfect gebogen is in de juiste positie. Hierdoor kun je sneller, eenvoudiger en veiliger röntgenfoto’s maken bij paarden. Om uiteindelijk tot een goed werkend product te komen moet je verschillende problemen oplossen. Dan is het fijn als je een leverancier hebt die met je meedenkt”

“Het probleem met röntgenhandschoenen is dat ze groot en dik zijn.”

Probleemoplossend denken
“De belangrijkste gebruikers zijn de paardendierenarts” vertelt Alex. Alle producten die Podoblock maakt zijn gericht op de behandeling van een paard. Tijdens het proces van de productontwikkeling is Alex opzoek gegaan naar de juiste onderdelen voor zijn producten. Hij vraagt aan zijn collega René om er een handgreep bij te pakken. Het is een zelf samengestelde handgreep . De handgreep bevat verschillende onderdelen van Elesa+Ganter.

Alex vertelt dat zijn klanten met röntgenhandschoenen werken ter bescherming van röntgenstraling. “Het probleem met röntgenhandschoenen is dat ze groot en dik zijn. Met zo’n handschoen is het niet mogelijk een normale handgreep vast te pakken. Ik heb ons probleem voorgelegd bij Elesa+Ganter. Bij Elesa+Ganter op kantoor kwamen ze direct met een oplossing: “Wij hebben ook nog buisjes waarmee je de handgreep kunt ophogen. Super simpel” zegt Alex.

“Door deze aanpassing hebben wij een handgreep die voldoet aan de wensen van onze klant. Als wij in de ontwikkelingsfase zitten voor onze producten vragen wij het uiterste. In eerste instantie is er niet gelijk een oplossing. Door een combinatie van verschillende producten te gebruiken lukt het toch om de juiste handgreep te maken. Dit hoort bij de ontwikkeling van producten. Dé beste oplossingen vind je alleen als je goed luistert naar je klanten en samenwerkt met je leverancier”.

De verhoogde handgreep maakt het mogelijk met dikke röntgenhandschoenen de handgreep vast te houden.


“Als we onderdelen moeten opsturen naar Amerika of Australië, kost ons dat klauwen met geld!”

Producten met hoge kwaliteit
Podoblock verkoopt haar producten in meer dan 50 landen en is hét toonaangevende bedrijf in deze branche. Daarom is kwaliteit een absolute must. Als een onderdeel niet meer goed functioneert of kapot gaat, zorgt Podoblock voor vervanging. “Dat is goed te doen als de klant om de hoek zit. Maar als we onderdelen moeten opsturen naar Amerika of Australië, kost ons dat klauwen met geld! Alle materialen die wij gebruiken móéten daarom betrouwbaar en slijtvast zijn.”

Alex zocht naar de juiste onderdelen voor zijn producten. In deze zoektocht naar producten ging Alex op zoek naar kwaliteit. “Kwaliteit is voor ons altijd het belangrijkste, nooit kwantiteit. Elesa+Ganter is kwalitatief goed spul.”

Alex vertelt vervolgens “Er komt weleens een vertegenwoordiger van een andere onderdelen-leverancier”. Die vertelt dan “Wij kunnen de onderdelen die Elesa+Ganter levert ook leveren voor 3 dubbeltjes minder.” Ik vraag dan aan de vertegenwoordiger of de producten dezelfde kwaliteit zijn? De vertegenwoordiger antwoordt dan eerlijk dat ze de kwaliteit niet kunnen evenaren. Dan is het voor mij al niet meer interessant. Wij willen kwalitatief goede producten.”

Opgebouwde relatie
Het contact met Elesa+Ganter is iets wat Alex erg belangrijk vindt. “Wij hebben hier een catalogus van Elesa+Ganter staan en dat werkt erg goed, maar soms wil je graag even overleggen met iemand die productkennis heeft. De helft van Elesa+Ganter haar producten kennen wij uit ons hoofd.”
Wij moeten iemand hebben die dan zegt: “Hebben jullie hier al aan gedacht?” Dat wij denken “Hé nu zijn jullie goed bezig.” Het is een relatie die je opbouwt met je leverancier. Het is daarin belangrijk dat de persoon waarmee je belt weet wat wij doen. Elesa+Ganter weet welke handgrepen wij hebben uitgeprobeerd. Zij begrijpen dat ze dan met een andere handgreep moeten komen. Dit is iets wat wij in de loop der jaren hebben opgebouwd met Elesa+Ganter.”

De eindgebruiker staat centraal

Alex vertelt dat hij na het ontwikkelen van het product een prototype maakt. Dit doet hij om er zeker van te zijn dat zijn producten makkelijk te gebruiken zijn voor de eindgebruiker. “Wij vragen altijd een sample aan bij Elesa+Ganter. Assistenten van de dierenarts werken met onze producten. Het moet simpel te gebruiken zijn en je moet in één oogopslag kunnen zien wat het doet.

Met een prototype komen wij er snel achter of de producten “dummy proof” zijn. Wij vragen bekende klanten de prototypes te testen. Als de producten na het testen goed zijn dan schalen wij de productie op.”  
Kleur speelt een belangrijke rol in het “dummy proof” maken van de producten. Door de onderdelen specifieke kleuren te geven wordt het nog duidelijker voor de assistenten hoe het product gebruikt moet worden. Verschillende producten van Alex worden dan ook aangevraagd met een specifieke kleur. “Ook zorgt het ervoor de dat de producten er mooi uit komen te zien” vertelt Alex.

Verschillende producten van Podoblock waarin te zien is dat onderdelen specifieke kleuren hebben gekregen om het gebruik van de producten extra te verduidelijken


“Vroeger kregen wij nog een cd’tje met alle CAD-files erop. Nu kunnen wij alles gewoon downloaden van de site.”

Productontwikkeling
“Wij zijn constant bezig met productontwikkeling” vertelt Alex. In 2008 is Podoblock begonnen om als bedrijf een complete productlijn te maken. Met de feedback van klanten is Podoblock aan de slag gegaan om nieuwe producten te ontwerpen.

Alex ontwerpt zijn producten door middel van digitale tekeningen. CAD-files van onderdelen haalt Alex van de website bij Elesa+Ganter. “Vroeger kregen wij nog een cd’tje met alle CAD-files erop. Nu kunnen wij alles gewoon downloaden van de site. Doordat wij constant bezig zijn met productontwikkeling, bespaart het mij veel tijd dat er CAD-files beschikbaar zijn van alle producten. Hierdoor kan ik sneller mijn producten ontwerpen. Zonder dat ik telkens zelf mijn producten hoef in te tekenen.”

Podoblock team

Samenwerking
Er komt dus meer bij kijken om een product te maken voor paarden waardoor je gemakkelijk röntgenfoto’s kunt maken. Podoblock heeft in Elesa+Ganter een leverancier gevonden die met hem meedenkt in oplossingen, kwalitatief hoogwaardige producten levert en productkennis heeft om nieuwe producten te ontwikkelen. Mede hierdoor maakt Podoblock een prachtig product dat over heel de wereld wordt verkocht. Het leven van de paardendierenarts én paarden is een stuk gemakkelijker geworden door de producten van Podoblock.