• Gratis verzending vanaf €250,-
  • Orderkorting
  • Actuele voorraadindicatie
  • Voor 15:00 besteld, morgen geleverd
Kruiskoppelingen

Koppelingen


Kruiskoppelingen, gaffels en verbindingskoppen bieden de ultieme vrijheid om verbindingen tussen assen en andere bewegende delen in een machine te realiseren. Ze zijn verkrijgbaar in enkele, dubbele en uitschuifbare uitvoering. Verbindingen en koppelstukken voor het beste en mooiste resultaat.


Voor speciale toepassingen is er de mogelijkheid tot maatwerk. Vraag het één van onze productspecialisten.


Filter

Koppelingen

GN 2240 Koppelingen

GN 2240

Koppelingen

DIN 808 Koppelingen

DIN 808

Verbindingen

NSL Koppelingen

NSL

Tandwielen

ZCR Koppelingen

ZCR

Tandwielen

GN 3971 Koppelingen

GN 3971

Tandwielen

GN 2241 Koppelingen

GN 2241

Koppelingen

ZCL Koppelingen

ZCL

Tandwielen

GN 808.2 Koppelingen

GN 808.2

Verbindingen

GN 3975 Koppelingen

GN 3975

Tandwielen

GN 808.3 Koppelingen

GN 808.3

Verbindingen

GN 2242 Koppelingen

GN 2242

Koppelingen

NSF Koppelingen

NSF

Tandwielen

ZCL-VD Koppelingen

ZCL-VD

Tandwielen

GN 2243 Koppelingen

GN 2243

Koppelingen

GN 9080 Koppelingen

GN 9080

Verbindingen

GN 2244 Koppelingen

GN 2244

Koppelingen

GN 808.1 Koppelingen

GN 808.1

Verbindingen

GN 648.1 Koppelingen

GN 648.1

Verbindingen

ZCP Koppelingen

ZCP

Tandwielen

GN 2246 Koppelingen

GN 2246

Koppelingen

GN 648.2 Koppelingen

GN 648.2

Verbindingen

GN 2240.1 Koppelingen

GN 2240.1

Koppelingen

GN 648.5 Koppelingen

GN 648.5

Verbindingen

ZGD Koppelingen

ZGD

Tandwielen

BJT. Koppelingen

BJT.

Verbindingen

GN 648.6 Koppelingen

GN 648.6

Verbindingen

GN 752 Koppelingen

GN 752

Verbindingen

GN 782 Koppelingen

GN 782

Verbindingen

GN 784 Koppelingen

GN 784

Verbindingen

GN 784.1 Koppelingen

GN 784.1

Verbindingen

GN 710 Koppelingen

GN 710

Verbindingen

GN 648.8 Koppelingen

GN 648.8

Verbindingen

GN 648.9 Koppelingen

GN 648.9

Verbindingen

DIN 71752 Koppelingen

DIN 71752

Verbindingen

GN 751 Koppelingen

GN 751

Verbindingen

GN 751.1 Koppelingen

GN 751.1

Verbindingen

FJT. Koppelingen

FJT.

Verbindingen

DIN 71802 Koppelingen

DIN 71802

Verbindingen

Koppelingen

Elesa+Ganter biedt een uitgebreid assortiment koppelingen die essentieel zijn voor diverse toepassingen in de industrie en machinebouw. Deze koppelingen vormen de ruggengraat van veel machines en systemen en zorgen voor de overdracht van koppel en beweging.


Kruiskoppelingen

Kruiskoppelingen zijn veelzijdige verbindingen. Ze spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van krachten tussen twee assen die niet in elkaars verlengde staan. We gaan dieper ingaan op belangrijke aspecten aan kruiskoppelingen die invloed kunnen hebben in jouw keuze.


Toepassingen van kruiskoppelingen, waarvoor worden ze gebruikt?

Een van de voornaamste eigenschappen van kruiskoppelingen is de mogelijkheid om krachten soepel over te brengen tussen twee assen. Het gaat om assen die onder een bepaalde hoek staan.


Enkele of dubbele uitvoeringen

Kruiskoppelingen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, waaronder enkele en dubbele varianten. Meerdere uitvoeringen stellen machinebouwers in staat om op maat gemaakte oplossingen te creëren die voldoen aan specifieke behoeften.


Enkele kruiskoppelingen voor 45 graden toepassingen

In situaties waar twee assen onder een hoek van 45 graden staan, komen enkele kruiskoppelingen goed van pas. Deze varianten zorgen voor een efficiënte krachtoverdracht en soepele werking, zelfs onder een schuine belasting.


Dubbele kruiskoppelingen voor 90 graden toepassingen

Voor situaties waarin de hoek tussen twee assen 90 graden bedraagt, bieden dubbele kruiskoppelingen optimale prestaties. Deze oplossingen zijn ontworpen om krachten met precisie en betrouwbaarheid over te brengen.


Cardankoppelingen en DIN808 norm

Binnen de machinebouw zijn cardan koppelingen een bekend begrip. Kruiskoppelingen volgens de DIN808 norm zijn gestandaardiseerd en voldoen aan strikte specificaties, wat zorgt voor consistentie en de mogelijkheid om onderdelen gemakkelijk te vervangen. De voordelen van een DIN-kruiskoppeling hebben we op een rijtje gezet:


De DIN 808-norm fungeert als een maatstaf voor standaardisatie in de productie van kruiskoppelingen. Hierdoor kunnen fabrikanten een uniforme kwaliteit handhaven, waardoor klanten kunnen vertrouwen op consistente prestaties en specificaties.


Technische specificaties: Een kruiskoppeling die voldoet aan de DIN 808-norm voldoet aan strikte technische specificaties met betrekking tot afmetingen, materiaalgebruik en productietoleranties. Dit waarborgt dat het altijd te gebruiken is net andere gestandaardiseerde componenten. Het bevordert de ook de duurzaamheid en prestaties onder verschillende omstandigheden.


Gemakkelijk te vervangen, zonder kwaliteit verlies: Dankzij de naleving van de DIN 808-norm zijn kruiskoppelingen onderling uitwisselbaar, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden vervangen zonder dat dit leidt tot verstoringen in het productieproces. Dit verhoogt de efficiëntie en vereenvoudigt het onderhoud van machines die deze gestandaardiseerde kruiskoppelingen gebruiken.


Materialen en constructie van kruiskoppelingen

De duurzaamheid en betrouwbaarheid van kruiskoppelingen zijn nauw verbonden met de materialen waaruit ze gemaakt zijn. Laten we eens dieper ingaan op de materialen en constructies die veelvoorkomend zijn in de wereld van kruiskoppelingen.


Hoge kwaliteit staal of RVS

Kruiskoppelingen worden vervaardigd uit hoogwaardige materialen, zoals staal of roestvast (RVS). Deze keuzes bieden verschillende eigenschappen, variërend van robuustheid tot corrosiebestendigheid, waardoor machinebouwers kunnen kiezen op basis van de specifieke vereisten van hun toepassing.


Toepassingsgebieden in hydrauliek en aandrijftechniek

Naast algemene machinebouw vinden kruiskoppelingen ook uitgebreide toepassingen in hydrauliek en aandrijftechniek. Deze gebieden vereisen specifieke eigenschappen om optimale prestaties te garanderen.


Aandrijftechniek en askoppelingen

In de aandrijftechniek spelen askoppelingen een essentiële rol, en kruiskoppelingen zijn daarbij onmisbaar. Ze bieden een efficiënte overdracht van krachten, wat cruciaal is voor de nauwkeurige werking van diverse machines.


Cardankoppelingen in Blokkruiskoppelingen

Blokkruiskoppelingen, met hun kenmerkende ronde boringen, worden vaak gebruikt in combinatie met cardankoppelingen. Dit resulteert in een krachtige en betrouwbare verbinding die voldoet aan hoge normen van prestaties en duurzaamheid.


Technische Specificaties en Beperkingen

Bij het overwegen van kruiskoppelingen is het belangrijk om rekening te houden met technische specificaties en beperkingen. Niet alle kruiskoppelingen zijn geschikt voor dezelfde toepassingen, en sommige hebben specifieke beperkingen.


Kruiskoppelingen zonder lagers

Sommige kruiskoppelingen zijn ontworpen zonder lagers. Het is essentieel om rekening te houden met de toepassing en de mate van belasting waaraan de kruiskoppeling zal worden blootgesteld. Voor lichte toepassingen kunnen kruiskoppelingen zonder lagers geschikt zijn, maar voor zwaardere belastingen kunnen lagers cruciaal zijn voor de levensduur en prestaties.


Variëteiten in kruiskoppelingen

Kruiskoppelingen zijn verkrijgbaar in verschillende variëteiten om aan diverse behoeften te voldoen. Laten we enkele van deze variëteiten bekijken en hun specifieke kenmerken begrijpen.


Kruiskoppeling met bout verbinding

De kruiskoppeling met boutverbinding biedt een stevige en betrouwbare bevestiging. Deze variant is ideaal voor situaties waar een sterke verbinding cruciaal is, en waar eenvoudige demontage nodig kan zijn voor onderhoud.


Kabelschijf 100 mm kruiskoppeling

Voor toepassingen waar een kabelschijf van 100 mm vereist is, biedt deze specifieke kruiskoppeling de nodige ondersteuning. De afmetingen spelen een cruciale rol bij het kiezen van de juiste kruiskoppeling voor een bepaalde toepassing.


Kogelkoppelingen en kruiskoppeling 1 Duims

Kogelkoppelingen voegen een extra element van flexibiliteit toe aan kruiskoppelingen. Voor specifieke toepassingen, zoals die waar een 1-duims kruiskoppeling nodig is, kunnen kogelkoppelingen een ideale keuze zijn.


Beschermhulzen van kruiskoppelingen

Een onmisbaar element in de wereld van kruiskoppelingen is de beschermhuls, een toevoeging die de levensduur en prestaties van deze essentiële machineonderdelen kan verbeteren. Deze hulzen dienen als een extra laag bescherming, waardoor de kruiskoppelingen worden afgeschermd van externe invloeden zoals stof, vuil en vocht. Hierdoor blijven de interne mechanismen goed gesmeerd en beschermd tegen corrosie, wat cruciaal is voor een soepele werking en een langdurige betrouwbaarheid van de kruiskoppeling.


De beschermhulzen zijn vaak gemaakt uit duurzame materialen zoals rubber of kunststof. Ze zijn ontworpen om aan te sluiten op de specifieke vorm en afmetingen van de kruiskoppeling.


Kruiskoppeling met een vierkant glijlager

Een kruiskoppeling met glijlager, vooral in een vierkante configuratie, vertegenwoordigt een ontwerp dat specifiek is ontwikkeld om soepele rotatie en betrouwbare krachtoverdracht te bieden in situaties waar vierkante assen betrokken zijn.


Het glijlagermechanisme binnen deze kruiskoppeling is ontworpen om frictie te minimaliseren en tegelijkertijd een robuuste ondersteuning te bieden voor de vierkante assen. Dit ontwerp is bijzonder relevant voor toepassingen waarin het essentieel is om een nauwkeurige en gelijkmatige rotatie te handhaven, zelfs onder belasting.


De vierkante kruiskoppeling met glijlager kan variëren in grootte en materiaalkeuze, afhankelijk van de specifieke eisen van de machinebouw toepassing. Het gebruik van hoogwaardige materialen, zoals gehard staal of roestvrij staal, draagt bij aan de duurzaamheid en betrouwbaarheid van deze component.


Deze geavanceerde kruiskoppelingen met glijlager vinden hun toepassingen in diverse branches, waaronder precisie-instrumentatie, robotica en andere veeleisende sectoren waar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid cruciaal zijn. Het vierkante ontwerp maakt ze geschikt voor specifieke machineconfiguraties waarin vierkante assen nodig zijn voor de overdracht van krachten en bewegingen.


Kruiskoppeling met of zonder spiebaan

In het algemeen hangt het gebruik van een spiebaan bij een kruiskoppeling af van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing, belastingsomstandigheden en de gewenste mate van fixatie en positionering. Hier zijn enkele overwegingen:


Voordelen van een spiebaan:

Stabiliteit:Een spiebaan kan extra stabiliteit bieden door axiale verschuivingen tussen de naaldlager en de kruiskoppeling te voorkomen, wat vooral belangrijk is bij zware belastingen.

Positioneringsnauwkeurigheid:Voor toepassingen waar precisie van cruciaal belang is, kan een spiebaan helpen bij het handhaven van een nauwkeurige positie van de kruiskoppeling.


Nadelen van een spiebaan:

Frictie:Een spiebaan kan extra wrijving introduceren, wat in sommige toepassingen ongewenst kan zijn, vooral als soepele rotatie essentieel is.
Complexiteit: Het integreren van een spiebaan voegt complexiteit toe aan het ontwerp en de fabricage van de kruiskoppeling, wat van invloed kan zijn op de productiekosten.


De keuze tussen een kruiskoppeling met of zonder spiebaan hangt dus af van de verhouding tussen stabiliteit, precisie en de specifieke eisen van de toepassing. Ingenieurs moeten deze factoren zorgvuldig afwegen om ervoor te zorgen dat de kruiskoppeling optimaal presteert. Heb je hier hulp in nodig? Neem contact op met ons verkoopteam.


Conclusie

In conclusie bieden kruiskoppelingen een breed scala aan toepassingsmogelijkheden in de machinebouw, hydrauliek en aandrijftechniek. De keuze van materialen, ontwerpen en technische specificaties beïnvloedt direct de prestaties en duurzaamheid van deze essentiële machineonderdelen.


Voor meer gedetailleerde informatie over kruiskoppelingen, inclusief advies over welke variant het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften, raadpleeg de experts bij de verkoop.


Kies de juiste kruiskoppeling en optimaliseer de prestaties van jouw machines voor een probleemloze werking en langdurige betrouwbaarheid. Neem vandaag nog contact op met onze verkoopafdeling en ontdek de wereld van kruiskoppelingen die perfect aansluiten op jouw machinebouwbehoeften.